Hazánk egyik legszebb, és egyben legújabb kerékpáros túraútvonala – Pannonhalma – Bakonybánk – Réde – Csesznek – Zirc – Veszprém – Balatonfüred  – alacsonyforgalmú utakon vezet, gyakran erdei környezetben 110km hosszan. 

 

A túra Pannonhalmáról indul.  A Pannonhalmi Bencés Főapátság 996-ban alapított és azóta is folyamatosan működő Szent Benedek-rendi monostor, Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központja.

A következő állomás Lesalja Major és az itt működő Major Fogadó a Magas-, más néven Öreg-Bakony északnyugati lábánál, erdővel övezve, rendkívül szép természeti környezetben helyezkedik el. A 4 km-re lévő Réde községhez tartozik. A major Gróf Eszterházi Pál birtoka volt, és a közelmúltban az épületeit renoválták. A virágos kertek és a környezet a hajdani uradalmi majorok hangulatát idézi. Az erdővel övezett, csendes, családias légkörű fogadó különösen ajánlott a vidéki, falusi élet kedvelőinek. Pihenjen meg nálunk pár napra, mielőtt folytatná ezt a nagyszerű kerékpár túrát. Foglalja le szállását a Major Fogadóban akár most is!

Várjuk szeretettel! SZÁLLÁS FOGLALÁS

Tovább haladva kirajzolódik Cseszneki vár, melynek lábánál akár Via Ferrata pályákon is mászhatnak az arra vágyók. 2013-ban adták át Cseszneken, a csodás Kőmosó-szurdokban a Via Ferratát, hazánk első vasalt útját. A vállalkozó kedvű természetbarátok és sportolni vágyók 3 különböző nehézségű pályán tehetik próbára ügyességüket, bátorságukat. Bővebben információ: VIA FERRATA

A túra Zirc irányába folytatódik, ahol az ország egyik legimpozánsabb kulturális öröksége, a ciszterci apátság mellett halad a túraútvonal. Bővebb információ: ZIRC A BAKONY SZÍVE

 

A Bakony ölelésében gyönyörű tájakon juthatnak el Veszprémig, ahol érdemes megtekinteni a teljesség igénye nélkül, a veszprémi várat, a Várkaput, a városházát, a Nagypréposti palotát és Szentháromság téret a katedrálissal.

Forrás: WIKIPÉDIA

Innen már csak gurulni kell a Balaton kulturális nagyvárosáig, Füredig, ahol a kikötő mellett a Jókai villa és a Balaton egyik legszebb sétánya fogadja az odaérkezőket.