Régi nevén Vinye-Sándormajor hajdanán az Eszterházy család fűrészüzeme volt. Később is fafeldolgozó,- fűrészüzem működött itt. Ez a természeti csodákban bővelkedő, néhol még valóban érintetlen táj azonban kiemeltebb törődést, nagyobb figyelmet követelt magának.

A fűrészüzem bezárását követően a lelkes turistaáradat megtette hatását: Vinye igazi turisztikai-, üdülőparadicsommá nőtte ki magát.

Cuha-völgye TanösvényNapjainkban visszatérő természetvédelmi rendezvényeknek, erdei iskolának, hangulatos csárdának, kedves büfének, kényelmes üdülőházaknak ad otthont az öreg fák árnyékában meghúzódó, kedves település.

Innen indul a Cuha-völgye Tanösvény, mely varázslatos ismeretterjesztő túrán vezeti végig az odalátogatókat.

A Kőpince-forrás mindig 7 fokos vize bármely évszakban simogatva csillapítja szomját az arra vetődő vándoroknak. A Betyár-barlang Savanyú Jóska, a hírhedt betyár korát idézi

Kőpince forrásA Cuha-szurdok rejtekén varázslatos vasút kanyarog. Viaduktokon és alagutakon áthaladva hihetetlen panorámát varázsol az utazóközönség elé. A túraútvonalak végeláthatatlan szövevénye megunhatatlan kihívásokat állít a természet szerelmesei elé.

Gyalog, vagy két keréken, egyedül, vagy csoportosan, esőben, vagy napsütésben nem bánja meg, ha ellátogat hozzánk!

 

 

Cuha völgyi tanösvény, Betyárpamlag barlang, Kőpince forrás és barlang, Kőépítmény sok lépcsővel :), Cuha patak, Vinye-Porva-Csesznek vasútvonal, viadukttal és alagutakkal

A Porva-Cseszneki vasúti megállótól indulva a sárga majd piros turistajelzésen haladunk, jól jelölt úton. A lenti linkeken részletes leírásokat lehet olvasni, így csak a babák miatti részletekre térnék ki a leírásban. Útirány: A túra mindkét végéről teljesíthető, a Porva-Cseszneki rajtot azért választottam, mert a ritkán járó vonatok miatt a túra végére sok szabadidő maradhat, és Vinyén több lehetőség van a maradék idő eltöltésére. Nekünk kényelmes lassú túrázás és nézelődés után 2 óránk maradt még az indulásig. Ezt el lehet tölteni a büfében, étteremben, és a Kőpince-forrás környékén. A gyerkőcnek érdemes labdát vagy egyéb játékot vinni unatkozás ellen. Megközelítés: érdemes a vonatozást választani, (esetleg az autót Vinyén hagyva,) egyrészt mert Porva-Csesznek autóval körülményesen megközelíthető, másrészt nagyon szép a táj a vonatablakból nézve. A vonat ezen a szakaszon a patak vonalát követve alagutakon és viaduktokon halad át, ami izgalmas élmény lehet egy kisgyerkőc számára. Babakocsis kiegészítés: az út tulajdonképpen bármilyen babakocsival kényelmesen járható lenne, három dolgot azonban figyelembe kell venni indulás előtt: – A patak többször is keresztezi az utat, így a vízállástól függhet, hogy mennyire járható könnyen a terep. A mi túránk során egészen kicsi volt a patak, tulajdonképp olyan,mintha egy pocsolyán kellene áttolni a babakocsit. – A túra utolsó szakaszán a jelzés bevezet egy pár száz méteres köves szakaszra, ami nem túlságosan babakocsi barát. Itt előfordulhat hogy a kocsit fel kell emelni és úgy tovább vinni, vagy megnézni hogy kikerülhető e ez a szakasz. (nem próbáltuk, mi ismét hordozóval túráztunk) – A túra elején van egy kőépítmény, ahová egy keskeny lépcsősor vezet fel. Érdemes felmenni, mivel nagyon szép a kilátás, viszont a babakocsit nem tudod felvinni. Ha kiveszed a babát, ölben felviheted, a babakocsira pedig rálátsz az úton. Lefelé viszont egy izgő mozgó babával nagyon kell figyelni a meredek lépcsőkön.