Vadászati és természetrajzi gyűjtemény nyílt pénteken a Komárom-Esztergom megyei Rédén, az Esterházy-család intézőjének 1879-ben épült kúriájában, amelyet korhűen helyreállított az épület tulajdonosa.

Varga János az MTI-nek elmondta, hogy a termekben apró- és nagyvad trófeák láthatók, amelyek később a rovar- és növényvilágot bemutató kiállítással egészítenek ki.

A gyűjtemény része az elmúlt századok puskaműveseitől származó 33 régi vadászfegyver és kiegészítőik, részletes leírással ellátva.

A gyűjtemények a Bakony vadászati hagyományainak bemutatását, a ifjúság és a vadászati szakszemélyzet tanítását, a magyar vadászati kultúra és természetvédelem ügyét kívánják szolgálni – tette hozzá a tulajdonos.

 

Az 1990-es évek végétől lakatlan épületet az önkormányzat azzal a kikötéssel értékesítette, hogy a vevő felújítja az ingatlant és környezetét. A csaknem 500 négyzetméter alapterületű épület új tetőt és korhű nyílászárókat kapott, visszakerültek az ablakokat elfedő spaletták és eredeti állapotába állították vissza a belső tereket.

 

Réde kastélyparkjában egy csoportban található 24 fenyő, amelyet Esterházy Imre gróf ültetett a 19. század derekán. Varga János elmondta, a kúriához tartozó egy hektáros területen szintén elültettek 24 feketefenyő csemetét, most mintegy 100 éves fenyők utódaként.

Az 1879-ben épült kúriában egy ideig az Esterházy-család Rédén élő tagjai is éltek, majd a háború alatt a kastély leégett. Az épület később tanácsi kezelésbe került, orvosi rendelőként, szolgálati lakásként hasznosították. Utolsó lakói a helyi bútorüzem erdélyi vendégmunkásai voltak.

„Rédei 24 fenyő” vadászati és természetrajzi gyűjtemény

Forrás: mti

Kép:http://www.geocaching.hu/

 

 

Lesalja major és az itt működő Major Fogadó a magas vagy az Öreg Bakony észak-nyugati lábánál, erdővel övezve, rendkívül szép természeti környezetben helyezkedik el. A 4 km-re lévő Réde Községhez tartozik. A fogadó alkalmas baráti családok és társaságok közös üdülésére, zárt körű rendezvények megtartására, nyelvtanfolyamokra.

A fogadó ámbitusos kőépületeiben 10 igényesen berendezett – igény szerint pótágyazható apartman található. Maximum férőhely 30 fő. 8 fő részére főzésre is alkalmas turista szálláshelyet is tudunk biztosítani.

A fogadó ámbitusos kőépületeiben 10 igényesen berendezett - igény szerint pótágyazható apartman található